Autentiskt ledarskap – är du en bra chef?

Autentiskt ledarskap är ett relativt nytt begrepp inom HR och ledarskap. Att vara autentisk handlar om att vara genuin och äkta. Att vara en autentisk ledare är helt enkelt en person som att inte spelar någon slags roll bara för att man är chef.

De flesta autentiska ledarna idag har själva gått igenom olika erfarenheter och kriser i livet, något som fått personen att lära sig mer om sig själva, sina värderingar och hur livet fungerar. Tack vare detta har de enklare att lära sig och förstå sig på andra människor. 

Hur blir man en autentisk ledare?

Titta inåt och förstå dig själv är en bra början. En autentisk människa är någon som inte skäms för sin bakgrund, sina erfarenheter eller brister. Istället försöker du förstå dem och varför de finns där, eller varför du gick igenom vissa erfarenheter. En autentisk ledare är någon med erfarenhet, antingen i ledarroller inom jobb eller i andra sammanhang (t.ex i skolan, vänskapskretsen, sporter). 

En bra ledare till andra är en bra ledare för sig själv. Autentiska ledare har därför oftast gått igenom erfarenheter i livet, eller under ledarroller, där personen behövt lösa situationer och förstå sig själv och andra, för att kunna utvecklas och växa i livet eller i ledarpositionen. 

Att misslyckas är något som nästan alltid kommer att ske. Det är helt enkelt meningen, så att du kan se vad som fungerar och vad som inte fungerar. Autentiska ledare har därför möjlighet att göra fel längst vägen, men använder istället dessa ”misstag” för att förbättra och bygga upp sig själv ännu starkare. Självkännedom är viktigt. Ju mer du vet hur du själv fungerar, desto enklare kommer du kunna hantera situationer som kräver ett bra ledarskap.

Tips för att bli mer autentisk:

Det finns vissa tips som du kan använda dig av för att bli mer autentisk. Först och främst är feedback viktigt, inte bara positiv feedback utan även negativ. Ju ärligare din feedback är, desto bättre. Då kommer du enkelt kunna se vad du behöver arbeta på och vad människor redan uppskattar med dig.

Meditera eller reflektera över varför du säger eller gör vissa saker. Fråga dig själv ”varför?”. Varför vill du bli en ledare? Varför vill du vara autentisk? Se till att svara ärligt på dina egna frågor. Det kan vara nyttigt och roligt att skriva ner allt du kommer på. Att få ner tankarna i ett dokument kan göra mycket, då det blir mer svart på vitt. Sedan kan det dessutom vara roligt att spara och titta på i framtiden!

Är man en autentisk ledare visar det att du också är en människa, precis som alla andra. Detta ökar din pålitlighet och trovärdighet, vilket betyder att dina medarbetare enklare kommer lita på dig och det du säger. Tack vare detta inspireras de av dig och respekterar dig mer, vilket är viktigt i en ledarposition

Handla om Odert Strömberg

Lämna en kommentar

Previous

Teambuilding och teambuildingövningar för grupper

Så motverkar du stress och obehagskänslor

Next