Personallån – en komplett guide om hur det fungerar!

I teorin låter det som en bra idé att ta ett personallån hos sin arbetsgivare. Men stämmer det verkligen – och vad är egentligen ett personallån? Det tar vi reda på i den här artikeln.

 

Vad är ett personallån?

Ett personallån är ett lån som du blir erbjuden av din arbetsgivare. Det är vanligast att du får möjlighet att teckna ett personallån om du arbetar på en bank eller ett låneinstitut, men du kan få ett personallån inom hela finanssektorn. Du ska vara noggrann med att kontrollera hur mycket pengar du sparar, med förmånsbeskattningen i åtanke.

 

Vilken ränta har ett normalt personallån?

Ett personallån har en ränta på mellan cirka 0,04 och 0,5 procent, beroende på vilket kreditinstitut du arbetar på. Den riktiga räntesats du betalar för ett personallån ofta ligger på 1 till 1,5 procent, med förmånsskatten inräknad. Enligt SvD har anställda på Swedbank den lägsta personallånsräntan, som där ligger på 0,04 procent.

 

Så fungerar det med personallån – från bank till bank

 • Swedbank. Personalen får en personalrabatt på 2,15 % räknat från listräntan. Som mest kan den anställde låna 2 miljoner kronor.
 • Nordea. Personalen har en personalrabatt på 2,15 procent, och maxbeloppet för att ta ett personallån ligger på 2,2 miljoner kronor.
 • Handelsbanken. Här kan personalen låna till en ränta som ligger på mellan 1 och 2 procent under listräntan.
 • SEB. Personalen kan ta ett personallån med en ränterabatt som i snitt ligger på 1,75 procent under listräntan.
 • Danske Bank. Personalen får låna pengar mot en utlåningsränta på 0,33 procent, och det maximala lånebeloppet ligger på 3 miljoner kronor.
 • SBAB. Personallånen har en ränta på mellan 0,5 och 1,5 procent under listräntan. Om personalen lånar för mer än 1,5 miljoner ökar ränterabatten från 0,5 till 1,5 procent under listräntan.
 • Ikano Bank. Personalen får 30 punkters rabatt jämfört med SBAB:s listpris. Personalräntan ligger i snitt på 1,54 procent, och personallånet förmånsbeskattas inte. Ikano Bank är oss veterligen den enda bank som inte förmånsbeskattar denna löneförmån.
 • Riksbanken. Alla som arbetar på Riksbanken får ta ett lån med en ränta på 1,5 procent.

 

Läs mer: Så gör du ett bra intryck på arbetsintervjun!

 

Förmånsbeskattning och personallån

Personallån är under vissa förutsättningar skattefria, vilket Skatteverket förtydligar. För att ett personallån inte ska förmånsbeskattas måste ränterabatten:

 • Erbjudas hela personalkåren
 • Inte kunna bytas mot annan ersättning
 • Inte vara större än sedvanlig rabatt inom lånebranschen
 • Inte understiga den största rabatt som en vanlig konsument kan få

Notera att det är den fjärde punkten som borde vara ett stort problem för alla personallåntagare, som inte vill behöva förmånsbeskatta sitt lån. Ikano Bank är idag det enda kreditinstitut där personalen inte behöver betala förmånsskatt för sina personallån, tack vare att den ränta som tillämpas är fullt uppnåelig för en vanlig kund.

Om du är osäker gällande om du måste betala förmånsskatt på ditt personallån, rekommenderar vi att du hör dig för hos din arbetsgivare. Notera även att det är en bra idé att jämföra lån mot varandra, vilket du kan göra här. Att jämföra och ta ett lån online kan i många fall vara en bättre idé jämfört med att ta ett personallån.

För det första förmånsbeskattas du inte, och för det andra tävlar många långivare om att ge dig den lägsta räntan. För det tredje delar alla låntagare på en och samma UC-upplysning vilket innebär att din kreditvärdighet inte påverkas nämnvärt, och för det fjärde är det gratis att jämföra lån online och du förpliktar dig inte till någonting. Du kan säga nej till alla låneerbjudanden om du så vill, utan att du behöver betala något för det arbete som låneportalen lagt ner.

Handla om Odert Strömberg

Lämna en kommentar

Previous

En Lyhörd Ledare