Så motverkar du stress och obehagskänslor

Långa timmar på jobbet, deadlines, tunga eller stillasittande arbetsuppgifter kan skapa stress och oro i vår kropp. Vår kropp är ett fantastiskt fenomen, men tyvärr kan den inte veta någon skillnad på stress och verklig fara. 

Det finns vissa tips som du kan tänka på för att motverka stress eller obehagskänslor. Det första tipset är att märka av stressen eller oron innan den väl slår ut.

Lyssna på kroppen

Det bästa och enklaste sättet att se om du börjar bli stressad eller lida av ångest, är att lyssna på kroppen. Dålig sömn, bubblig mage, magknip, ont i axlarna och ryggont är några få exempel som visar att din kropp är utmattad och behöver återhämtning. 

Även minnesförlust, inlärningssvårigheter, minskad aptit eller ökad aptit är något som kan drabba dig om du gått in i stressfällan. Så vad kan man göra åt det?

Identifiera det som gör dig stressad

Att identifiera stressfällan först gör att du enklare kan se exakt vilka aktiviteter eller situationer som gör dig stressad. Vad känner du när stressen drar igång och vad tänker du på just då? 

Skriv ner allt som kommer upp så att du enklare kan se exakt vad som gör dig stressad, vilka tankar du tänker och vad för aktiviteter som du utför.

Identifiera det som gör dig lugn

Sedan frågar du dig själv vad som gör dig lugn. Att få en ordentlig sömn under natten och bra matvanor är givetvis det viktigaste. Att genomföra någon slags rörelseövning är också effektivt och gör så att vår kropp kan slappna av enklare. Det kan handla om träning som yoga, promenader, aktiviteter i trädgården eller kreativitet som målning, stickning, spela musik, och så vidare.

Djupandning och meditationsövningar

Även om det är din kropp som är stressad – är faktiskt din kropp ditt bästa hjälpmedel. Andningsövningar och meditation har en stor påverkan på hur vår kropp mår och hur vi hanterar stressiga situationer. Känner du dig stressad eller upplever du obehagskänslor, kan du göra denna enkla övning: 

  • Blunda och fokusera på dina andetag
  • Andas långsamt in i 4 sekunder
  • Håll sedan ditt andetag i 4 sekunder
  • Andas ut i 4 sekunder
  • Därefter väntar du i 4 sekunder

Ett tips är att blunda och föreställa dig en cirkel som du delar upp i 4. Vid den första fjärdedelen av denna cirkel ska du andas in, vid två fjärdedelar håller du andetaget, vid tre fjärdedelar andas du ut och sedan väntar du den sista fjärdedelen tills cirkeln är fylld. Det finns hundratals olika andningsövningar där ute och det bästa är givetvis att hitta en som passar dig bäst.

En lugn kropp = Ett lugnt sinne 

Ju lugnare vår kropp mår, desto enklare har vi att fatta beslut och att genomföra uppgifter inom arbetet eller i privatlivet. En bra sömncykel med 7 – 9 timmars sömn, bra matvanor och någon slags rörelseövning är A och O till ett lugnare sinne. 

Vårt nervsystem sitter ihop med vår hjärna, lugnar vi nervsystemet så lugnar vi hjärnan, vilket resulterar i bättre beslutförfattande, enklare problemlösning och det viktigaste av allt – ett bättre liv.

Handla om Odert Strömberg

Lämna en kommentar

Previous

Autentiskt ledarskap – är du en bra chef?

Så gör du ett bra intryck på arbetsintervjun!

Next