Veckans utmaning: Enklare hälsa

Må bättre-vanor

Tänk att meningen ”bättre hälsa” kan vara så provocerande? För dom som är aktiva är det en självklarhet men för dem som inte kommit igång blir det en ”vi och dom” situation. När man väl kommit in i det hälsosamma livet är det nästan svårt att förstå hur man inte kan prioritera just hälsan.

Varför måste man bli sjuk för att inse vikten av att röra på sig eller äta ”rätt”? Personligen tror jag för att vi människor i grunden är lata och bekväma, vi har mentala spöken som inte alltid puttar oss åt rätt riktning. Är man smal och inte särskilt sjuklig av sig kanske man inte ser behovet riktigt och är man lite rund tänker man att man vill träna upp sig lite innan man börjar träna..snart.

Oavsett så kan vi inte förneka att träning och hälsosam mat är bra för oss. Vi orkar mer, sover bättre och förebygger sjukdomar och skador. Man blir nästan religiös när man läser studier om vad som händer i kroppen när man tränar, det är helt fantastiskt egentligen. Bara för att ta några exempel:
- Antalet blodkärl i musklerna, kapilläriseringen, ökar.
- Kolesterolhalten i blodet minskar.
- Adrenalin minskar, vilket avlastar hjärtat och gör att humör och sömn förbättras.
- Hållfastheten i dina leder, ledband och senor ökar.
- Du producerar mindre mjölksyra än tidigare vid samma arbete.
- Minne, inlärning och koncentrationsförmåga växer.
- Du tål värme bättre.
För mer info om vad som händer i kroppen klicka här! >>

Veckans utmaning är att fundera på hur du ser på din hälsa, du kanske inte behöver ladda för maraton men vad kan du ändra i ditt dagliga beteende? Ta trapporna oftare, dricka mer vatten? Det lilla räknas och efterhand är det bara att lägga till nya vanor. Om du är gruppledare kan du fundera på vad ni kan göra gemensamt i gruppen, gå powerwalks tillsammans istället för eftermiddagsfikat någon gång – 15 minuter är något de flesta klarar av. Ställa fram gurk- eller citronvatten är ett annat sätt som är enkelt och inte särskilt dyrt.

Plock ur Enklare vardag som hjälper dig på traven:

- Självtest: vad innebär hälsa för dig? >>

- Tipsen för en bättre rygghälsa >>

- Tidlösa råd för hälsa & välbefinnande >>

Du har väl sett temanumret om enklare hälsa? Finns som PDF HÄR men kan även beställas HÄR i tryckt format för spridning i gruppen!