Veckans utmaning: Kommunicera mera & bättre

Kommunikation- en riktig klassiker som kan vara roten till det onda likväl som till det goda. Med god och tydlig kommunikation vet min omgivning vad som förväntas av dem och de vet vad de kan förvänta sig av mig. Med dålig eller utebliven kommunikation skapar jag oro, irritation konflikt men förmodligen också en massa merjobb som tar tid och pengar, för både mig och andra.

Jag kommer alltså inte ”undan” genom att sluta kommunicera – än värre, DESSUTOM ställer vi ofta högre krav på omgivningens kommunikation utan att se det egna ansvaret. ”Om hon bara hade sagt nåt..”, ”Om han hade varit tydligare..” osv, men jag då, hur kunde jag ha skaffat mig information eller förtydligande?

Veckans utmaning är en kluring och svaret du får kan överraska rejält: du ska fråga 3 personer i din omgivning om just du är bra på att kommunicera/ är tydlig när du kommunicerar. 

Här är det lätt att låta känslorna ta över, du kanske blir förvånad eller börjar ifrågasätta – men gör inte det! Var saklig, säg att du ställer en fråga som du önskar rakt svar på, att syftet är din personliga utveckling och när du fått ditt svar ska du säga tack och inget annat. Låt det sjunka in i några dagar och först då kan du reflektera. Svaret du fått ska du ta på stort allvar för just den personen har ju den uppfattningen om dig och det kan du inte ta tillbaka – det du däremot kan göra är att ta ansvar för hur du kommunicerar framöver.

Stort lycka till nu!

Plock ur Enklare vardag som hjälper dig på traven:

- Kommunicera bättre och bli mer produktiv med din mejl >>

- Färre konflikter med rätt kommunikation >>

- Vanliga kommunikationsmissar i teamet >>

- 3 vanliga kommunikationsmissar >>

- 5 tips från dom bästa ledarna >>