Veckans utmaning: Ta kritik på rätt sätt

Kritik

Hur hanterar du kritik egentligen? Blir du defensiv direkt och börjar reta upp dig på budbäraren eller låter du kritiken rinna av dig utan att lyssna på vad som sägs? När man får kritik kan det skapa en massa negativa känslor som färgar hur man upplever hela sin dag eller kanske till och med hur man själv bemöter andra personer.

Oavsett om du är ledare eller medarbetare kommer du någon gång att få ta emot kritik – det kanske är en medarbetare som har svårt att ta emot kritik men det påverkar hela arbetslaget så det är absolut värt att fundera på utmaningen.

Veckans utmaning är att lära dig ta kritik på rätt sätt. Du kan göra en kort teamövning där du ber en kollega att kritisera dig för något så att du kan öva dig på hur du hanterar kritiken, eller testa på hemmaplan bland familj och vänner.

Lite hjälp & stöd på vägen;

  • Svara inte omedelbart på kritiken. Samla tankarna innan du svarar. Du hinner formulera ett bra svar och minskar risken att handla i affekt.
  • Lyssna på mer än en person. Känns kritiken obefogad eller överdriven? Försök om möjligt att ta reda på om fler personer i din omgivning uppfattar situationen på samma sätt.Fler tips finner du i din webbtjänst, klicka HÄR>>

Lycka till!