Veckans utmaning: kroppsspråk i tal & presentationer

Large Group Student Lecture Hall Study Concept

Retorik – denna viktiga retorik… Tänk att det är så viktigt hur man ser ut och hur man framför sina presentationer. Att ”fel” brosch eller pin på kläderna kan avleda lyssnaren som i princip kan missa hela budskapet. Tonläge och kroppshållning kan vara avgörande för hur ditt budskap tas emot.

Men det går inte att bocka av retorikbiten i en veckoutmaning, vi börjar med små stapplande steg för att se om det finns något vi kan arbeta med avseende. Vem är då inte bäst att fråga än de du har omkring dig? Detta är lättare sagt än gjort, man får inte ta illa vid sig och börja försvara sig när man hör sig för bland vänner och bekanta.

Hur ofta stämmer du av att mottagaren uppfattat ditt budskap?

Utmaningen börjar med att ta reda på hur din omgivning uppfattat en presentation, dragning eller ett samtal. Förklara att du vill fila på din retorik och be om ett uppriktigt svar, du ska svara med ett tack oavsett om du håller med eller inte – det är nu betraktarens ögon du fått ta del av. Ställ frågan om något i din hållning, klädsel eller röstläge distraherade från budskapet.

Några tips ur din webbtjänst Enklare vardag inom ämnet retorik;

Veckans utmaning är att fråga 3 personer i din omgivning hur de uppfattar dina presentationer och samtal!

Uppföljning:

Var öppen med att du vill utvecklas när du ställer frågan – om du har mycket i din agenda kanske du ska boka tid för detta? Uppföljningen blir att agera på det du behöver utvecklas inom beroende på om det är just kroppshållning (ger du ett säkert & tryckt intryck?), röstläge eller vad det nu må vara.

Lycka till!