Lägg grunden till en mer produktiv vardag

Seamless pattern texture with clocks. Vintage time background

Har du för kallt på kontoret? När skrattade du senast? Och hur närvarande är du i stunden? Förutom strukturerade listor och smarta appar finns det några ganska basala – men ofta förbisedda – sätt att bli mer produktiv på. 

När du känner att produktiviteten laggar trots hårda insatser kan du testa att checka av punkterna nedan. Kanske har du förbisett några grundläggande detaljer?

Se till att du arbetar med rätt slags bakgrundsbrus

Rätt ljudnivå kan enligt en studie till och med öka produktiviteten. 70 decibel – ungefär som att ha TV:n på i bakgrunden – har visat sig vara en lagom nivå för att vi ska kunna tänka i mer abstrakta och kreativa termer. Jobbar du i en knäpptyst miljö kan du ladda ner någon ljudapp som exempelvis Coffitivity, och välja mellan arbetsvänliga bakgrundsbrus som café- eller loungeslammer.

Ta en skrattpaus

En studie visade att testpersoner som precis skrattat åt ett stand up-klipp löste 10-12 procent fler matteproblem jämfört med gruppen som fått se ett klipp som inte fick dem att skratta. Forskare på Hiroshima University har även noterat att vi jobbar snabbare och gör färre misstag när vi exponerats för bilder på gulliga djur. Med andra ord kan YouTube vara en bra sida (även) ur produktivitetssynpunkt.

Kontrollera temperaturen i rummet

En studie av HVAC&R Research har visat att vi arbetar som bäst när lufttemperaturen är omkring 24,5 grader. Upplever vi kontoret som för kallt tappar vi lätt fokus och försöker istället hitta sätt att värma oss på. Dessutom kan marginellt kyligare temperaturer faktiskt göra oss lite stela i fingrarna vilket gör det svårare att skriva.

Notera lunchen i detalj

Att lägga några minuter på medveten närvaro varje dag stärker oss på alla möjliga sätt, inte minst ur produktivitetssynpunkt. Att sätta sig ner och meditera kan dock ta emot för den med pressat schema, och dessutom tar det ett tag att lära sig teknikerna. En praktisk ”lightversion” av klassisk meditation eller mindfulness är det så kallade ”lunchtricket”. Notera i detalj hur maten ser ut, smakar och känns på tungan. Försök stänga ute alla andra intryck och lägg några minuter på att ägna maten din odelade uppmärksamhet. Den här övningen fungerar lika bra när du dricker eftermiddagens kopp kaffe eller äter ett äpple.

Källa: Menshealth