Forskare: probiotika kan hjälpa mot depressioner

heart and stethoscope

Kan inflammationer och rubbningar i bakteriefloran även påverka vårt psykiska mående? Idén om att mikrober i kroppen kan påverka hjärnan och vårt psykiska mående är just nu högaktuell i forskningsvärlden. Vissa forskare menar att bakteriefloran kan påverka neuroner i tarmarna, och i och med detta reglera hur vi mår både fysiskt och psykiskt.

För inte länge sedan trodde man att hjärnan var ”avskärmad” från resten av kroppen och därmed skyddad från infektioner och inflammationer. I och med att denna uppfattning börjat luckras upp tror nu allt fler forskare på att depressioner och andra psykiska störningar kan ha kopplingar till både infektioner alternativt rubbningar i vår bakterieflora.

Det finns rapporter som tyder på att patienter med bland annat diagnosticerad depression blivit bättre av att ta probiotika, det vill säga kosttillskott innehållande goda bakterier i syfte att återställa bakteriefloran. Än så länge finns inga godkända bevis för vare sig det ena eller det andra, men att hjärnan och tarmsystemet är direkt länkat till varandra är sedan länge ett väl omskrivet ämne.  

Källa: Boston Globe