Henrik Ladström: Fem frågor jag kommer att få från HR-chefer under 2017

Henrik klar liten-2

Det finns väl ingen som har missat att ordet på allas läppar inför 2017 är digitalisering. För egen del börjar jag nästan tröttna på det, framförallt känns det ibland som att jag pratar om det bara för sakens skull – folk har hört att det är något man ska engagera sig i – men det är väl sällan jag och mina branschkollegor stannar upp och funderar över vad det egentligen är, och vilka konsekvenser det får för verksamheterna runtom i landet.

För min personliga del räknar jag mig som halv-digitaliserad: jag har levt ungefär halva mitt liv med internet, och halva utan. Jag är så här ett par decennier senare glad att jag var tillräckligt ung för att ta till mig av det nya, samtidigt som jag hade hunnit börja forma min egen identitet utan att påverkas alltför mycket av åsiktsbruset som senare kom att uppstå på nätet. Detta nya internet i kombination med ett framväxande intresse för människans natur gjorde att jag på universitetet några år senare började intressera mig alltmer för hur vi interagerar, kommunicerar och använder digitala verktyg i våra mellanmänskliga interaktioner. När jag sen på LinkedIn (var annars?) fick frågan från Knowit om att börja där som konsult inom digital HR var det såklart inte mycket snack om saken. Och här sitter jag nu och förbereder mig på ännu ett spännande år med frågor om hur människan och tekniken kommer att samspela på Sveriges arbetsplatser. Detta är några av frågorna jag gissar att jag kommer att få under 2017.

Hur får jag mina medarbetare att bli mer digitala?

Vi är säkert många som kommer ihåg datakörkortet som var på modet i slutet av 90-talet. Det var viktigt att kunna hantera datorn på rätt sätt, och det fanns animerade assistenter i programmen som man kunde be om hjälp om man inte förstod. Idag ser det lite annorlunda ut. Ingen skriver väl ens ut längre vilka program man kan använda, om det inte är någon särskild kompetens som efterfrågas? Man kan tänka att vi alla blivit mer digitala av oss, och inte behöver sådant. Ändå tror jag att en fråga som allt fler HR-chefer kom- mer att ställa sig under 2017 är hur deras medar- betare kan bli än mer digitala. Digitala på det sättet att de inte bara med nöd och näppe använder den programvara som står till buds, utan också ser hur man kan skapa nya lösningar med hjälp av digitala verktyg. Medarbetare som förstår att digitalisering inte handlar om att man måste finnas på Facebook, utan om att deras jobb blir enklare om det finns en lösning för digitala signaturer.

Vilken leverantör hjälper oss bäst med digitaliseringen?

Ingen. Det finns ingen leverantör av HR- eller lönesystem som gör att HR-avdelningen blir mer digitaliserad. Anledningen är att systemen tillhör datoriseringen. Flera av systemen är klipp- och klistrasystem som är flera decennier gamla. Det är visserligen en nödvändighet att ha sådana system på plats, men det gör i vissa fall ont att behöva ha dem kvar när allt man vill är att gå med nytt fräscht tänk in i framtiden. Men man får gilla läget och istället fokusera på hur man kan bygga en organisation som på andra sätt kan ta till sig av de digitala verktyg som finns. Välj ett område som ni kan tänka er att starta med, och börja på ett lustfyllt sätt att se över vilka digitala lösningar det kan finnas där för att skapa ett ökat värde. Kanske vill ni ha en ökad medarbetarhälsa – kolla då på alla nya spännande lösningar som finns för att ställa frågor till medarbetarna, eller verktyg för att stämma av deras hälsa i realtid.

Hur kommer GDPR att påverka HR?

Jättemycket. Börja kolla på det redan nu, för det är inte PUL vi snackar om här.

Är 2017 året då HR digitaliseras?

Nej, skämta inte. Kom tillbaka om 10 år.

Vad händer om jag använder mig av people analytics och mäter mina medarbetare?

Om du gör det på rätt sätt kommer dina medarbetare att tacka dig för att du gjort deras jobbtillvaro bättre, genom skräddarsydda beslut som passar just dem. Du kommer också att förstå dem bättre, och de kommer att gilla dig ännu mer. Du kommer också att kunna hjälpa organisationen att fatta bättre beslut, och visa att HR spelar en viktig roll för organisationens utveckling och avkastning framöver.

Det återstår att se vilka av dessa frågor som blir hetast under året, kanske får vi ta en halvårsav- stämning i juni. Till dess får du gärna höra av dig med dina egna frågor du fått från kollegor om digitalisering, teknik och HR. Kanske tycker du att jag är helt ute och snedsurfar, eller så har du tvärtom ett gott exempel att dela med dig av? Hör av dig till mig på henrik.ladstrom@knowit.se eller till Thomas på Insightlab.”